Generatii. Carti.

A inceput chiar sa imi placa atitudinea pe care o au adultii fata de adolescenti.
In autobuz, doua femei de aproximativ 40-45 de ani :
1: "Ce sa mai intelegi din generatia de azi? Numai cu calculatoarele si internetul asta. Am fost la sedinta cu parintii la fica-mea si mi-a zis dirigintele ca nu mai citesc deloc. Si asa e. "
2 : "Da. Nu mai stiu ce e aia cultura. Nu mai stiu ce e aia munca. Eu cred ca, gata daca au internet, totul o sa le fie la picioare."
1: "Imi pare rau ca i-am cumparat ei calculator. Si temele le ia de pe nu stiu ce ."
2: " La varsta asta, eu citeam tot timpul."

Majoritatea oamenilor spunt ca "Adolescentii sunt neintelesi. Asa sunt ei si gata. N-ai ce-i face". Nu stiu sa fi vazut voluntari care sa incerce sa inteleaga, cat de cat, ce e in mintea noastra.
E adevarat ca sunt multi de varsta mea care nu pun mana pe o carte, dar sunt oameni care ies din aceasta categorie, iar cartile citite de genratiile trecute noua nu ni se par atat de atragatoare ca cele noi, care au aparut intre timp.

Partea cu cititul mi-a fost reprosata de multe ori de catre parinti. Oricum ei in general nu sunt acasa cand citesc eu si niciodata nu conteaza ce si cate carti am terminat ca...nah...n-am citit "La Medeleni" si "Ciresarii". Totusi parintii mei sunt (slava Domnului) open-minded. Imi place sa citesc. Sincer. Dar inca nu au realizat ca daca ma bat la cap nu obtin nimic de la mine, inclusiv titlurile care-mi plac sau cartile care m-au schimbat.

De ce nu citesc tot timpul? Pentru ca imi plac alte lucruri mai mult. Ma simt mai fericita cu pensula in mana sau cu partiturile in fata. Da, citesc. Da, imi plac cartile chiar foarte mult. Dar daca nu ma vedeti tot timpul cu una in mana nu inseamna ca sunt nimic. Pentru multi "seniori", au insemnatate doar cartile cica "clasice", fara care nu valorezi un ban in ochii lor. Restul, sunt "lectura de consum"[si nu ma refer la colectia Chic] .

Multi parinti si profesori uita sa treaca de aparente si sa vada ce ascunde cu adevarat o persoana de varsa mea.Nu suntem toti la fel.Daca ne puneti pe toti intr-o galeata si ne judecati "en-gros"s-ar putea sa faceti o greseala. Iar prin tehnica "intoarce-le spatele ca se descurca si singuri" nu se ajunge nicaieri.

One Comment

Anonymous said...

Jurnal cumva?

Back to Top